Ze begint heel onopvallend, met enkele bladeren, maar éénmaal volgroeid (Ze kan tot 1 meter worden) dan kan je er niet meer naast kijken. Wanneer de bloemen openen, ontrollen zich tongvormige lippen. Volgens mij is het één van de meest opvallende orchissen hier in België. Het is ook een zeer zeldzame soort.
In het Nederlands wordt ze "Bokkenorchis" genoemd omdat ze de geur heeft van een bok. De geur is belangrijk, want hierdoor worden de bestuivers aangetrokken. In het Engels noemt ze "Lizard Orchid", naar de vorm van de onderste lip die aan een lange tong doet denken. De latijnse benaming is het meest correct: Himantoglossum hircinum. Himantoglossum komt van het Grieks himas: riem. Glossa betekent tong of lip. De naam zinspeelt op de riemvormige middenslip van de lip. Het woord hircinum komt van het Latijn en betekent stinkend als een bok. (1) In de Paelsteenpanne verkiest ze hellingen om te groeien. Bloeitijd is in mei-juni. Voor de aquarel wou ik de nadruk leggen op de bloemen zelf. Het was minutieus werken. De knoppen bovenaan waren ietwat warmer van kleur dan de bloemen naar beneden toe, die eerder een koude groenige kleur hadden. Werkuren totaal: 62 uren 1. Verklarend woordenboek van wetenschappelijke plantnamen, dr. C.A. Backer.)
0 Comments
Winterpostelein is mijn nieuwste afgewerkte illustratie.
Van april tot en met augustus groeit dit plantje in grote hoeveelheden langs de wandelpaden hier aan de Bredense kust. Toch twijfel ik eraan of veel wandelaars ze opmerken. Kan het zijn dat ze slachtoffer zijn van "plantenblindheid"? De term "plantenblindheid" werd voor het eerst gebruikt door de botanisten en biologieleerkrachten J.H. Wandersee en E.E. Schussler in hun publicatie "Preventing Plant Blindness" (1991). Het betekent dat mensen de flora, die ons omringt, niet naar waarde schatten en dit is ook het geval voor dit klein, nederig plantje. Maar, als je wel de moeite neemt om het van dichtbij te bekijken, dan kan je niet anders dan gecharmeerd zijn door de kleine bloemen op hun enorme kragen. Wist je dat winterpostelein zich heel gemakkelijk verspreidt? Mieren helpen het zaad verspreiden. Dat komt omdat het zaad een aanhangsel, een mierenbroodje, heeft waarop mieren verlekkerd zijn. Mocht je het niet kwijt geraken in je tuin, geen erg. Winterpostelein is eetbaar en smaakt zoals spinazie. Winterpostelein - aquarel Aantal uren gewerkt: 42H |
AuteurGepassioneerd door de natuur: Observeer ze goed en je ontdekt wonderlijke dingen. Archieven
September 2024
botanisch tekenaar
Alles
|